måndag 30 januari 2012

Kängurutävlingen!

Hej!

Vill bara tipsa om att man nu kan anmäla sin klass till Kängurutävlingen som anordnas av NCM. Anmälningen är öppen till den 8 mars och det kostar ingenting att vara med. Alla klasser från förskoleklass till gymnasiets E-kurs kan delta. År 2010 deltog ca 5,8 miljoner elever i 40 länder. Tävlingen är till för att stimulera elevers intresse för matematik. Testen består av olika problem som man efter genomförandet kan arbeta vidare med i klassen. Om man av någon anledning inte vill delta kan man gå in på sidan och arbeta med olika problem som varit med tidigare år. Läs mer här.

fredag 27 januari 2012

Intressanta böcker!


Läst intressant litteratur i matematik!

Jag har läst två intressanta och inspirerande böcker om matematikdidaktik Så erövrar barnen matematiken – Talradsmetoden ger nya möjligheter av Bo Johansson och Michael Wirth och Varför är subtraktion svårt? Orsaker och förslag till åtgärder av Bo Johansson. Två böcker som grundligt går igenom barns matematiska utveckling. De ger förslag på hur man kan arbeta för att ge eleverna en gedigen grund att stå på och vilka matematiska metoder som är utvecklingsbara. Kort sagt två bra böcker som ger en bra grund till att förstå elevernas tidiga matematiska utveckling och hur du som undervisande pedagog kan stimulera denna utveckling.


Ha en bra dag!

Annalena



Matematik litteraturtips!

Böcker som anställda inom skolan i Filipstads kommun kan låna:

 
Tal och tanke — matematikundervisning från förskoleklass till årskurs 3.
Av: Ida Heiberg Solem, Bjornar Alseth och Gunnar Nordberg. Studentlitteratur, 2011.

• Vad ska elever lära sig i matematik?
• Hur kan lärare stötta och öka elevernas matematiska förståelse och kompetens?
• Hur kan matematikundervisningen bidra till att skapa goda läroprocesser?


Tal och tanke skriver författarna om matematiken, eleverna och undervisningen. De beskriver hur lärare i matematik i de tidiga skolåren kan inspirera, motivera, utmana och stötta eleverna. Framställningen är först och främst praktiskt baserad men forskning och teorier om matematik, barns matematiklärande och matematikundervisning ligger till grund för bokens innehåll. Beskrivningar, analyser och diskussioner baseras på praxis i klassrummet, konkreta elevexempel och praktiska undervisningssituationer. Författarna ger också förslag på undervisningsaktiviteter och frågor att diskutera med eleverna. Med grundlig teoretisk förankring och praktiska exempel är boken ett bra stöd för lärarstudenter och verksamma lärare som vill bidra till utvecklingen av elevers matematikkunskaper och ge barn ett positivt möte med matematikämnet (www.studentlitteratur.se).

Så erövrar barnen matematiken – Talradsmetoden ger nya möjligheter
Av: Bo Johansson och Michael Wirth, Kunskapsföretaget AB, 2007

 I boken presenteras en metod och förslag på övningar som kan användas i den tidiga matematikundervisningen för att befästa begrepp, antal och siffror. Metoden är en utveckling av barns naturliga utveckling och förståelse av antal och siffror. Hur man kan hjälpa dem vidare och undvika missförstånd.


Varför är subtraktion svårt? Orsaker och förslag till åtgärder

Av: Bo Johansson. Kunskapsföretaget AB, 2011.


I boken presenteras ett förslag på undervisning i subtraktion under de tidiga skolåren. Till grund för detta förslag ligger en undersökning av svenska elevers färdigheter i subtraktion i årskurs 1-4.
Hans idé bygger på att man borde arbeta vidare utifrån de strategier som eleven har hittat på egen hand och som har en hög effektivitet.   

Barn och matematik
Av: Ann Ahlberg. Studentlitteratur, 2009.



Hur lär sig barn räkna och lösa matematiska problem? Hur uppfattar de den matematik de möter i skolan? Denna bok ger en bild av hur lågstadieelever upplever och förstår matematisk problemlösning och hur undervisningen kan utformas för att stimulera intresse och nyfikenhet inför matematiken. Författaren redovisar relevant forskning om barns inlärning och analyserar hur forsknings rönen kan komma till nytta i den praktiska verksamheten i skolan. Hon beskriver en undervisning som tar sin utgångspunkt i problemlösning och visar hur bild och berättande kan ge en ny dimension åt matematiken. Boken är avsedd för grundutbildning och fortbildning av lärare som undervisar i matematik på lågstadiet (studentlitteratur.se).

Lust att lära!


Last but not least!
Hello!Now it´s my turn J….
Nu är det min tur, ämnesutvecklare i engelska för skolorna med åk 1 – 6 i Filipstads kommun. Precis som Annalena är det mitt första inlägg i en blogg.
Mina funderingar: Hur ska det gå? Vad vill och får jag skriva? Blir mina inlägg korrekta och intressanta? Som tur är har vi en handledare, vår kära kollega Katharina <3!

När jag gick i skolan (det var länge sen!) var jag inte särskilt begåvad i språk. Jag hade svårt med att skriva uppsatser på mitt modersmål och det är fortfarande inte så lätt för mig. Till det här inlägget fick jag fundera några dagar och det tog mig några timmar att skriva det också...
När jag var 16 år, fick jag plugga franska under sommarlovet för att jag fick göra om min examen i franska. Jag har alltid sett mig själv som "inte duktig" i språk.

Men nu pratar jag 5 språk: nederländska, franska, engelska, tyska och svenska.
Hur gick det där till, kan man undra? Svaret på den fråga är "vilja och träning". Jag har bott i olika länder och är pratglad, så jag ville kommunicera med folk. Jag lärde mig de där språken för att jag hade viljan och jag mådde inte dåligt när jag sa fel.

Så för mig är det självklart: viljan och lusten att lära sig ett språk och att ha ett gott självförtroende är de största faktorerna till framgång i allt, inte bara till att lära sig andra språk.

En pedagog som undervisar i engelska ska se till att eleverna tycker det är kul att lära sig engelska! Låt eleverna arbeta i grupp, arbeta med (för eleverna) intressanta texter, låt eleverna ha kontakt med andra elever från ett annat land som har engelska som sitt andra språk "in reality", lär eleverna att det inte är fel att säga eller skriva fel så länge budskapet framgår och... repetera ofta så det sitter!

Det är vad jag tror och jag fick bekräftelse på min övertygelse när jag gick en jättebra engelsk kurs, hösten 2010, vid Örebros universitet på 15 poäng under ledning av en underbar professor, Ulf Levihn.

"With kindly regards" or "Goodbye, see you again"
Ann









torsdag 26 januari 2012

Att använda datorn i undervisningen

I dag har vi träffat Dan Åkerlund som jobbar på institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet. Han pratade framför allt om sociala medier i undervisningen. Det är alltid spännande att lyssna på någon som brinner för det man gör. 

Det finns många som är intresserade av att arbeta mer med datorn i undervisningen i kommunen och några är redan igång med diverse projekt. Om man skulle vilja veta lite mer om det där med att till exempel skriva sig till läsning så har jag tre bra böcker uppe hos mig att låna ut till er som arbetar inom skolan i Filipstads kommun:
  • Med datorn som skrivverktyg - språk, motorik och bokstavsformer
  • Att skriva sig till läsning - IKT i förskoleklass och skola
  • Intelligent på tangent
Hör av er till mig om någon bok skulle vara av intresse.

Det finns också en trevlig web-tidning som heter Kreativt i klassrummet där man kan få lite roliga tips om hur man kan använda datorn i klassrummet. Klicka på länken ovan så kommer ni dit.

Katarina

onsdag 25 januari 2012

Ett första trevande försök.....

Hej!

Detta är mitt första trevande inlägg här på bloggen. Ser fram emot att lära mig hur detta fungerar, undrar om Katarina kommer att vara lika entusiastisk!! Många frågor blir det.........

Tillråga på allt har jag en son vars klass har en blogg där man får följa deras arbete i skolan, han kan med andra ord detta bättre än jag trots att han precis börjat skolan. Är ni intresserade av att se mer av hur två årskurs ett i Filipstads kommun arbetar med detta kan följa länken nedan eller så hittar ni den under Min blogglista.
Forstaklassarna
Ettagluttarna

Nu får vi se om jag lyckades att länka!! Vem vet nästa gång kanske jag överraskar med en bild!!

Just nu har jag läst om SKL:s inbjudan till sin matematiksatsning PISA 2015. En intressant satsning som riktar sig till alla nivåer i verksamheten med fokus på ledning och styrning. Om ni vill läsa mer om deras satsning kan ni göra det här.

Nu skall jag göra de sista justeringarna på mitt utkast till projektplan för 2012.

Ha en bra dag!

Annalena

torsdag 19 januari 2012

Svenska

Tidigare i höstas fick jag tips på en bok som alla talade så gott om, "Stärk språket Stärk lärandet" av Pauline Gibbons. Det kändes som om den dök upp i alla möjliga sammanhang och alla som pratade om den var lyriska. Strax innan jul fick jag äntligen möjlighet att läsa den och jodå, jag är lika lyrisk. Egentligen behandlar boken språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för och med andraspråkselever men den går lika bra att läsa med tanke på elever som läser svenska. Då får man med alla elever i undervisningen.

Gibbons skriver mycket om hur vi som pedagoger använder vår tid tillsammans med eleverna. Boken är full av konkreta tips och idéer hur man kan arbeta språkutvecklande  med sina elever.

För er som arbetar inom Filipstads kommun så finns en bok att låna hos mig om man skulle vara intresserad.

Det finns även handledning att ladda ner från Nationellt centrum för svenska som andraspråk  om man skulle vilja arbeta med den i sitt arbetslag.

onsdag 18 januari 2012

Inspiration - för vem?


Vi inspireras av olika saker. Så är det ju bara... Vi kommer att lägga ut saker som vi inspireras av och hoppas att någon av er kanske hittar ett guldkorn då och då. 

Jag blir alltid på så bra humör när jag går in på Pedagog Stockholms hemsida för där verkar det alltid finnas nya idéer och projekt. Det bubblar liksom över den här sidan. Där kan man hitta allt från deras nyheter inom skolan till bloggar och länktips. Ibland dyker det upp riktigt intressanta tips på forskningsrapporter om skolan. Gissa om jag blev glad när jag i höstas upptäckte att även lärarna i Stockholm håller på att lära sig LUS. Vi i Filipstad är ju mitt i implementeringen av LUS. Några är klara, några andra håller på och sedan finns det några som väntar.

Så småningom kommer det att läggas ut fler litteraturtips i högerspalten som man kanske kan inspireras av. Om du har tips på någon bra bok så är vi tacksamma om ni hör av er genom att skriva i kommentarsfältet nedan.

Vad inspireras du av?

Katarina

Välkomna


Vi vill hälsa alla varmt välkomna till vår ämnesutvecklarblogg!

Vi är tre ämnesutvecklare i Filipstads kommun som här vill skapa ett forum för inspiration och utveckling för alla som har någon anknytning till skolans värld.

Vi är huvudsakligen inriktade på engelska, matematik och svenska.

Bloggen är under uppbyggnad just nu men vi hoppas att snart komma igång med inspirerande inlägg och tips från oss och våra läsare.

Ann, Annalena och Katarina