torsdag 16 augusti 2012

Upptaktsdag i Filipstads kommun

Det nya läsåret började med att alla som arbetar inom grundskola och gymnasium i Filipstads kommun fick lyssna på två intressanta föreläsare; John Steinberg och Igor Ardoris. 

Det övergripande temat var ledarskap.

John Steinberg
John Steinberg pratade framför allt om att man måste inse betydelsen av det egna ledarskapet för att få arbetsro och resultat. Det är viktigt att man får syn på och förstår vad det är som inte fungerar för att kunna förändra.

En viktig fråga att ha med sig i sin undervisning är: "Vad behöver mina elever allra mest?" Det gäller att tänka till i alla situationer varför man gör saker och om det är saker som främjar elevernas utveckling.

Igor Ardoris
Igor Ardoris pratade om vikten av att få syn på vad man gör och hur man reagerar på olika situationer. 

Han visade en ekvation som kan vara användbar:

Nuvarande situation + _________________ = Önskat tillstånd

Man har en situation som man vill förändra. Istället för att fastna i den ska man titta på vilket tillstånd man vill uppnå. När man har klargjort det önskade tillståndet så sätter man in de resurser man behöver. Det blir alltså den aktuella uppgiften att arbeta med.

Nuvarande situation + Resurser (uppgiften) = Önskat tillstånd

För att utvecklas kan man ibland behöva ta hjälp av den grupp eller de personer man arbetar med (elever eller kollegor). Då kan följande frågor vara bra att använda sig av:

1. Vad fungerar bra som jag kan fortsätta med?
2. Vad ska jag börja med för att lyckas bättre?
3. Vad ska jag sluta med för att lyckas bättre?

Det här är en mycket, mycket kort sammanställning av de trevliga och lärorika föreläsningarna vi fick ta del av. Vi önskar och hoppas att ni som deltog i upptaktsdagen kan komplettera med era tankar och visdomar här på bloggen. Så gå nu in i kommentarsfältet och delge oss dina tankar från onsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar