söndag 10 mars 2013

Little Red Riding Hood!


Sagor utgör en fantastisk tillgång i engelskundervisningen!

Först och främst duschar de eleverna med meningskapande språk. Läraren kan använda sagor till en lustfylld hörupplevelse för eleverna med en levande läs-berätta-metod. När man arbetar med sagor i den engelskundervisningen får eleverna ett större ordförråd genom att arbeta med viktiga och meningsfulla orden som förekommer i sagorna. Eleverna utvecklar också den muntliga förmågan när de får dramatisera sagorna.

Att tänka på som lärare är att eleverna behöver ha samma förutsättning, nämligen att ha en viss förförståelse om sagan d.v.s. känner till sagan och handlingen innan man berättar den på engelska. Man kan eventuell läsa eller berätta sagan först på svenska.

”Little Red Riding Hood” är ett exempel på en klassisk saga. På nätet hittar man mycket material som kan användas med eleverna runt den sagan.
 
 

Webbsidan www.teachingenglish.org.uk har jättebra material! Man hittar t.ex. ”flashcards” och manus till dramatisering av ”Little Red Riding Hood” i 3 olika svårighetsgrader. Klicka på följande länk:http://www.teachingenglish.org.uk/britlit/little-red-riding-hood, då kommer du till allt material. Man måste ha ett konto för att kunna komma åt materialet, men ett konto är lätt att skapa och det är gratis.

Man kan hitta sagan som tecknad film i en lättare variant på british councils webbsidan www.learnenglishkids.britshcouncil.org, klicka på länken http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/short-stories/little-red-riding-hood. För de äldre eleverna finns det en tuffare och mer moderna variant i form av en tecknad film att streama på mediecenter Värmlands webbsida eller http://www.sli.se/. För att kunna streama behöver man skapa ett konto.

www.lektion.se finns en jättebra övning runt sagan ”The little red riding hood” för de yngre elever (åk 2-3) där eleverna får agera medan läraren läser sagan. Övningen kallas för ”runningstory” eller "springsaga". Den övningen gör eleverna gärna flera gånger, så eleverna får mycket repetition på ordförrådet utan att de tycker det blir tråkigt. Klicka på länken:http://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=23081.
 
//Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar