måndag 12 januari 2015

Nytt år, nya tag och många nationella ämnesprov


Det är tråkigt med bloggar som inte uppdaterar regelbundet och så har fallet varit med vår blogg ett bra tag. Varje termin går vi in med intentionerna att vi ska skriva om intressanta saker och sådant vi gör i vår kommun med en viss regelbundenhet. Så har det inte blivit, men nu gör vi ett försök igen; nytt år och nya tag.

Vårterminen kommer i vanlig ordning till stor del handla om nationella ämnesprov. I vår kommun rättar vi alla ämnesprov tillsammans. Det innebär att proven genomförs i respektive klass, ämnesutvecklarna samlar ihop proven, sedan rättas de ämnesvis under en dag och en eftermiddag för att slutligen lämnas tillbaka till skolorna.

Oftast sitter vi två och två och rättar samma fråga tillsammans i alla provhäften för att sedan gå vidare till nästa fråga osv tills provet är rättat. Vi har sett att vinsten med det här är att alla elever får en likvärdig bedömning genom att man som lärare är väl insatt i aktuell fråga. Eftersom vi sitter i grupp och bedömer kan man även fråga övriga lärare om det är någon man är osäker på.Ingen av deltagande lärare rättar sina egna elevers prov. 

Alla lärare är med och rättar ett ämne, utifrån behörighet. Några av lärarna rättar två ämnen eftersom vi inte får ihop organisationen annars. 

På det här sättet behöver inte lärarna slita ut sig med att rätta mängder av nationella ämnesprov, utan man vet att man är engagerad en hel dag och en eftermiddag på arbetsplatsförlagd tid.

Annalena och Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar