tisdag 2 oktober 2012

Bokmässan 1


En läsambassadörs första år hette seminariet med Johan Unenge. Vill man veta mer om vad han pysslar med som läsambassadör kan man gå in på LäsAmbassadören och läsa om hans uppdrag. 

Han pratade mycket om hur viktigt det är att hitta rätt böcker till eleverna när de ska läsa själva. För att underlätta det har han arbetat fram ett dokument som heter Boka mig där eleverna fyller i vilken sorts böcker de är intresserade av inför valet av bok. Tanken är att man fyller i det i klassrummet och skolbibliotekarien får papperet innan eleverna kommer till biblioteket och ska låna böcker. När eleven kommer till dit finns det en eller flera böcker framplockade utifrån "Boka mig". 

Jag tror att man kan använda det här dokumentet även om man inte har en skolbibliotekarie på skolan. Det gäller att fundera ut hur det kan passa i varje enskild verksamhet.

Han pratade också om hur viktigt det är att alla som arbetar i skolan är förebilder för läsning. Tänk om vi alla började bära omkring på den bok man håller på att läsa för tillfället, så att eleverna ser att vi tycker så mycket om att läsa att vi till och med bär omkring på boken för att läsa så fort tillfälle ges. Tänk när eleverna börjar fråga de vuxna på skolan: "Vilken bok läser du just nu?"

En början kan ju vara att sitta och läsa tyst samtidigt som eleverna gör det. 

Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar