tisdag 16 oktober 2012

Bokmässan 9

"Nu ler Vygotskij" med Anne-Marie Körling


Ibland träffar man på människor som utstrålar inspiration och kunskap. Sådant var mötet med Anne-Marie Körling. Till att börja med så gick hon runt och handhälsade på dem som som stod i kön och väntade på att få komma in och lyssna på henne. Han menade att hon ville möta oss som hon mötte sina elever. Varje hälsning kompletterade hon med ett kort samtal. Vi hann då berätta att flera lärare i Filipstads kommun har inspirerats av hennes bok om Kiwimetoden och det tyckte hon var både kul och intressant.


Hon pratade mycket om att hon tror på skolans innehåll och att hon framför allt tror på elevens lärande. Hon pratade om elever och lärande med stor respekt. Ett exempel var att hon har skrivit individuella utvecklingsplaner för ganska unga elever utifrån deras drömmar och visioner. En elev ville bli veterinär och då diskuterade de vad man behövde kunna som veterinär och kopplade detta till kursplanen. 

Ett uttryck som fastnade var: "Skolan är en plats för tänkande och gemenskap". Skolans kvaliteter blev så tydliga i det uttrycket. Anne-Marie menade att vi ska visa att skolan har kvaliteter och att vi då måste tro på det vi gör. Om vi tror på det innehåll vi förmedlar så kommer eleverna tycka att det är viktigt.

Anne-Marie har skrivit boken "Nu ler Vygotskij" som är en riktigt intressant och inspirerande bok om undervisning. Många nya tankar väcks och på något sätt så får man syn på skolans fantastiska innehåll.

Ytterligare ett uttryck som fastnade var: "Undervisa så att eleverna kan lära".

Annalena och Katarina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar