I seminariet "Serier i undervisningen" pratade Fredrik Strömberg (författare, pedagog och forskare)om vikten av varierad läsning i skolan samt hur man kan använda sig av serier i det syftet.
Han gjorde en historisk tillbakablick till 50- och 60-talen då "moralpanik" rådde mot serier och man ansåg att dessa var orsaken till rådande ungdomsproblem. I dag har vi en annan syn på serier som konstform som tyvärr inte har tagit steget in i den pedagogiska världen. Han gav några exempel på hur man kan ta serier direkt in i undervisningen och det gäller bara att börja se möjligheterna. I ett av hans exempel använde han sig av Kalle Anka för att belysa marknadsekonomi i samhällskunskapen.
Han nämnde också det aktuella betänkandet "Läsandets kultur" som sammanfattas på följande sätt:
I betänkandet görs en bedömning av litteraturens ställning i dag och viktigare utvecklingstendenser. Utredningen sammanfattar med att litteraturens ställning på många sätt är god i dagens Sverige. Befolkningens läsvanor ligger tämligen stabilt på en hög nivå, det publiceras mer litteratur än någonsin och Sverige har för att vara ett litet språkområde stora exportframgångar på litteraturområdet. Däremot kan litteraturens ställning försämras framöver på grund av de unga generationernas läsfärdighet och läsvanor som det finns tydliga belägg för att de har försämrats. Utredningen föreslår bland annat att ett läslyft för Sverige initieras utifrån konkreta målsättningar om vilka förändringar som ska ha åstadkommits till 2018.
Hela betänkandet är visserligen 619 sidor långt, men om man laddar ner en pdf till datorn så kan man titta i innehållsförteckningen och läsa de delar man är lite extra intresserad av.
Så ha ett öppet sinne när ni läser serier för man vet aldrig var man kan hitta bra undervisningsmaterial.
Katarina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar