torsdag 28 mars 2013

Hörförståelse på mellanstadiet

Oftast, när eleverna lyssnar på en engelsk autentisk röst under den engelsklektionen, får de hjälp med att förstå vad som sägs med hjälp av bilder (film eller foto) eller tillhörande script.

Jag tycker det är viktigt att också träna på rena hörövningar i engelska, utan bilder, film eller text.  Jag tror att det glöms bort ibland.

Ett bra sätt för att träna hörförståelsen är först att "bara" lyssna på en text från t.ex. ett läromedel, utan hjälp av bild eller text. Man pratar i klassen om temat som texten handlar om innan man lyssnar på ljudfilen, så att alla elever har ungefär samma förförståelsen om temat. Efter lyssnandet diskuterar man med klassen vad ljudfilen handlar om. Sedan kan de lyssna en eller flera gånger till, eventuellt med bild och text bredvid.



Jag fick ett bra tips på en ren hörövning av Maria Svanlind när jag var på verksamhetsbesök hos henne.
Serien heter "Modern Ghost Stories Junior". Det är en serie av 10 olika berättelser som är 12 min. långa vardera, produktionsår är 2012, riktat mot åk 5 och åk 6 elever, som finns på Mediecenter Värmland. Varje del består av en ljudfil som man kan streama eller ljud-CD som man beställer. Varje del har ett tillhörande script och flera arbetsövningar som man kan ladda ner och/eller skriva ut.
Berättelserna är intressanta för eleverna, moderna och en mycket bra träning inför de nationella proven (hörförståelsedelen) i engelska. Länken: http://www.sli.se/prodinfo.asp?a=UR174451&se=0&sid=0&db=33.
  

Viktigt är att man gör ett för -och efterarbete med eleverna runt berättelserna! Exempel på förarbete: diskutera betydelsen av vissa ord och prata runt temat i berättelsen, såklart på engelska :).
Exempel på efterarbete: skriva en sammanfattning av berättelsen eller/och arbeta med några övningar som finns med i tillhörande arbetsblad.

//Ann

tisdag 26 mars 2013

Matematiklyftet!

Vi kom med, åh vad spännande! Har varit inne och tittat igenom första modulen taluppfattning och tals användning. Min spontana uppfattning är wow, vilket material! När jag nu har tittat närmare på upplägget i sin helhet börjar jag fundera på hur man ska hinna genomföra denna modul på en termin. Modulen består av 10 delmoment som i sig innefattar fyra faser. Höstterminen är ungefär 17 veckor. då måste varje del genomföras på mindre än två veckor! Lärarna ska hinna sätta sig in i ämnet, träffas och planera/diskutera innehållet, genomföra en aktivitet för att slutligen reflektera och utvärdera delområdet. Det kommer bli tight med tid, men innehållet ser ut att vara kanon!  Titta vidare på matematiklyftets hemsida om du vill läsa mer.

Ska bli spännande!

Annalena

torsdag 21 mars 2013

En läsande klass

Några av er kanske har hört talas om "En läsande klass". Jag hörde talas om det i höstas och blev då lite nyfiken på vad det var. Då fanns det inte så mycket information, men efter hand så har det dykt upp lite information om vad det handlar om och det verkar riktigt spännande.

Kortfattat så är det författaren Martin Widmark som står bakom ett projekt som är en femårig satsning för att öka svenska barn och ungdomars läsförmåga. Siktet är inställt på att det ska synas en en mätbar effekt 2018 vid nästa stora internationella undersökning  vad det gäller läsförståelse.

Läs mer om "En läsande klass" på Martin Widmarks hemsida: http://www.martinwidmark.se/en-lasande-klass/

/Katarina

fredag 15 mars 2013

Världens bästa jobb!

I början av denna vecka fick jag besök av en årskurs 1, de hade med sig fina bilder med lösningar som de ritat till den kluring som jag skickat till dem.
Kluringen som jag skickade handlade om en pojke som gömt sig under en bänk och när han tittade ut från sitt gömställe, såg han arton ben ute på gårdsplanen. På gården fanns det höns, hundar och katter. Vilka och hur många djur var det som Oskar såg?

Så här fina bilder hade de med sig till mig! De ska jag nu sätta upp ute i vår korridor så att alla som kommer hit kan njuta av dem!
När de var här fick de prova på lite olika mattespel!

Tack för besöket och de fina teckningarna!

Annalena

söndag 10 mars 2013

Little Red Riding Hood!


Sagor utgör en fantastisk tillgång i engelskundervisningen!

Först och främst duschar de eleverna med meningskapande språk. Läraren kan använda sagor till en lustfylld hörupplevelse för eleverna med en levande läs-berätta-metod. När man arbetar med sagor i den engelskundervisningen får eleverna ett större ordförråd genom att arbeta med viktiga och meningsfulla orden som förekommer i sagorna. Eleverna utvecklar också den muntliga förmågan när de får dramatisera sagorna.

Att tänka på som lärare är att eleverna behöver ha samma förutsättning, nämligen att ha en viss förförståelse om sagan d.v.s. känner till sagan och handlingen innan man berättar den på engelska. Man kan eventuell läsa eller berätta sagan först på svenska.

”Little Red Riding Hood” är ett exempel på en klassisk saga. På nätet hittar man mycket material som kan användas med eleverna runt den sagan.
 
 

Webbsidan www.teachingenglish.org.uk har jättebra material! Man hittar t.ex. ”flashcards” och manus till dramatisering av ”Little Red Riding Hood” i 3 olika svårighetsgrader. Klicka på följande länk:http://www.teachingenglish.org.uk/britlit/little-red-riding-hood, då kommer du till allt material. Man måste ha ett konto för att kunna komma åt materialet, men ett konto är lätt att skapa och det är gratis.

Man kan hitta sagan som tecknad film i en lättare variant på british councils webbsidan www.learnenglishkids.britshcouncil.org, klicka på länken http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/short-stories/little-red-riding-hood. För de äldre eleverna finns det en tuffare och mer moderna variant i form av en tecknad film att streama på mediecenter Värmlands webbsida eller http://www.sli.se/. För att kunna streama behöver man skapa ett konto.

www.lektion.se finns en jättebra övning runt sagan ”The little red riding hood” för de yngre elever (åk 2-3) där eleverna får agera medan läraren läser sagan. Övningen kallas för ”runningstory” eller "springsaga". Den övningen gör eleverna gärna flera gånger, så eleverna får mycket repetition på ordförrådet utan att de tycker det blir tråkigt. Klicka på länken:http://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=23081.
 
//Ann

torsdag 7 mars 2013

Multiplikationssånger!

Har under en tid letat efter bra multiplikationssånger/talmönstersånger.  Och idag hittade jag några som jag tycker var bra, lite synd att de inte finns instrumentalt så att barnen kan sjunga själva när de börjar kunna dem. Sångerna hittade jag på kunskapshubben. På denna sida finns mycket att titta på och det presenteras på ett tilltalande sätt. Verkligen värt att titta in och kolla runt! Men varning man blir lätt sittandes länge!!

//Annalena