torsdag 18 december 2014



Vi önskar er alla  

God Jul
och 
Gott Nytt År

Annalena och Katarina

måndag 1 december 2014

Studiecirkel i förskoleklassens didaktik

Under det här läsåret jobbar lärarna i förskoleklass tillsammans med Annalena (matematikutvecklare) och mig Katarina (språk-, läs- och skrivutvecklare) i studiecirkelform utifrån boken Förskoleklassens didaktik av Katarina Herrlin, Helena Ackesjö och Elisabeth Frank. 

Förskoleklassens didaktik

Det är tolv förskoleklasslärare som är med i studiecirkel, vilket innebär att alla som jobbar i förskoleklass i vår kommun deltar. Utifrån boken diskuterar vi bland annat det svåra med att befinna sig mellan två verksamheter; förskola och skola. Vi har också ett övergripande tema för studiecirkel som handlar om hur man kan arbeta med ord- och begreppsförståelse i förskoleklass. 


Teorier blandas med den praktiska vardagen och samtalen är mycket konstruktiva. Mellan varje träff ska man dels läsa en bit ur boken men även genomföra ett antal praktiska övningar tillsammans med sina elever. Det lästa och övningarna bearbetas på olika sätt på träffarna. Idag har man till exempel fått delge hur man genomförde sorteringsövningarna med sina grupper, vad som gick bra och vad man behövde ändra på. 

Omdömet om boken är att den är riktigt bra och "inte ett dugg torr", så vi kan rekommendera den till alla lärare i förskoleklass.

Vid varje träff läser vi en bit ur Lgr 11 tillsammans och diskuterar vilken innebörd det har för verksamheten. Det tar sin lilla tid, och idag kom vi fram till stycket i första kapitlet som handlar om förståelse och medmänsklighet. Jag tycker det är oerhört viktigt att få gå på djupet i läroplanen för att kunna ta det till sig så att man alltid bär med sig innebörden.

Det är ett härligt gäng förskollärare med många kloka tankar och funderingar.

/Katarina



onsdag 19 november 2014

Att vara en läsande lärare och visa det


Vi alla vet att det är viktigt att vara en läsande lärare för att kunna stimulera elevernas vidare läsning. Hur visar vi det för våra elever då? I våra diskussioner i de olika lärgrupperna i vår kommun i RUCs fortbildning Läsförståelse och läsundervisning har vi diskuterat det då och då. 

För ett tag sedan pratade vi om att man kan berätta för eleverna om vad man själv läser för tillfället och vad boken handlar om osv. Nu hade en lärare provat det och sett hur elever plötsligt började prata om vad de läser på sin fritid. Det fanns till och med en känsla av att några hade börjat läsa hemma för att kunna prata om det i skolan. Härligt!

En annan sak som vi har pratat om är att passa på att läsa barn- och ungdomslitteratur samtidigt som eleverna gör det i klassrummet. Här blir det dubbla vinster genom att eleverna ser att läraren tycker det är så viktigt med läsning att den läser själv samt att man som lärare blir fortbildad i barn- och ungdomslitteratur på arbetstid. 

Jobba på för att bli läsande lärare och visa det för era elever!

Katarina

tisdag 28 oktober 2014

Workshops med förstelärarna

Idag har alla tio förstelärare i vår kommun haft workshops utifrån sina fokusområden. Lärarna i Filipstads kommun fick välja mellan nio olika workshops där man som mest kunde hinna med att delta i fyra av dem. De fokusområden som våra förstelärare bjöd på idag var:

Matematik - taluppfattning
Svenska - läsa för att lära
Särskilt stöd i praktiken
Pedagogiska planeringar
Språkutvecklande arbetssätt
The Big Five
Naturvetenskapligt arbetssätt
Engelska - hur man hanterar man den stora spännvidden i klassrummet
Lärares ledarskap i klassrummet

Utifrån de lärare jag pratade med under dagen kunde jag konstatera att det var ett lyckat koncept. Man tyckte att man hade fått med sig mycket och att om man vill veta mer efteråt så finns ju förstelärarna kvar i kommunen och är lätta att få tag i. 

Förstelärarna som var igång hela dagen med olika grupper verkade nöjda och lite trötta när de gick hem på eftermiddagen.

Ett riktigt bra koncept för andra kommuner att inspireras av. Tänk så mycket kompetens det finns ute på våra skolor.

/Katarina

måndag 8 september 2014

Lärförståelse och läsundervisning - lärgruppsträff 2 igen

Förra veckan skrev jag om att lärarna i åk 7-9 hade träffats för att diskutera läsning i allmänhet och närläsning i synnerhet. Om du klickar på länken nedan så kommer du till det inlägget:


Idag var det dags för lärarna i åk 4-6 att träffas för att diskutera läsning. Även vi jobbade med förståelsekartor runt frågan Vad anser du är de största vinsterna med närläsning? och här är några av de tankar som kom fram i arbetet:


    det ger aha-upplevelser att man tänker olika
       hur man kan skriva för att förklara egenskaper o dyl. utan att uttrycka det explicit
      man får med delar av det centrala innehållet i närläsningen
       när de läser noggrant tillsammans kanske de tar med de kunskaperna till den självständiga läsningen
       man tränar på att tolka texter
     man får grepp om vad eleverna kan
     utökad ordförståelse
      större engagemang
      eleverna kommunicerar texter på ett annat sätt där de lyssnar på varandra mer
      historierna växer utanför den skrivna historien
      nya kunskaper
    utvecklar fantasin
när man har andras åsikter får man möjlighet att själv tänka om



  En av lärarna använde sig av instruktionen till sina elever när de
  skulle läsa vidare själva ”att nu ska ni närläsa själva, fast inne i huvudet”. Det tyckte vi var ett bra uttryck. 

  Vi diskuterade också de två första kapitlen I Britta Stenssons bok "Mellan raderna - strategier för en tolkande läsundervisning". Var och en hade fått välja ut en rad eller ett stycke som de ville lyfta fram lite extra. Vi hamnade i diskussioner runt högläsning, läsförståelse, tid och pojkars läsning. 

  Några av de citat vi diskuterade var:”Med hjälp av den gemensamma högläsningen skapar vi en gemensam historia”, ”Den kämpande läsaren behöver hjälp att hitta vägar för att förstå samtidigt som han behöver få ett flyt i läsningen”, och ”Många barn vet inte vad de förstår och vad de inte förstår när de läser”.


  Vi landade så småningom i att vi har en stor utmaning och ett härligt arbete i att jobba med läsning i våra grupper på olika sätt. 

  Det roliga med dessa träffar är att de ger så mycket energi och lärdomar om sig själv och andra. Vi lär av varandra hela tiden!

 /Katarina




tisdag 2 september 2014

Läsförståelse och läsundervisning - Lärgruppsträff 2


Filipstad har med två grupper i utbildningssatsningen Läsförståelse och läsundervisning som RUC genomför under det här läsåret. I den ena gruppen ingår lärare från åk 4-6 och den andra lärare från åk 7-9. 

Det är upplagt så att man får ta del av sju seminariedagar på Karlstads universitet med olika föreläsare. Innan sommaren var vi iväg och lyssnade på Ann Boglind som föreläste om läsförståelse och ungdomslitteratur. Jag tror nog att alla fick med sig riktigt bra godbitar därifrån. 

Vi fick också med oss en uppgift att göra ute i våra grupper. Den handlade om att man skulle genomföra en närläsning, det vill säga att man läser en text mycket långsamt och mycket noga tillsammans med eleverna. Man stannar upp vid ord och skiljetecken och ställer frågor till texten. Exempel på frågor kan vara: Vad har vi fått reda på här? Varför har vi fått den här informationen just nu? 

Igår var det dags för en så kallad lärträff med gruppen av lärare från åk 7-9. Då skulle vi bland annat diskutera hur det hade gått med uppgiften. Vi arbetade med förståelsekartor där man skulle reflektera över vad man ansåg vara vinsterna med att jobba med närläsning.


Innan diskussionerna började fick var och en tid att reflektera över ämnet en stund. Efter det var det dags att dela med sig av sina tankar.


Här är några av de vinster som gruppen tog upp med närläsning:

  utvecklar ordförrådet
 ger gemensamma upplevelser
 bra sätt att jobba med texter för att nå förståelse
alla i klassen deltar
man får en bild av vad eleverna kan
bidrar till bra diskussioner
man kan lyfta fram nyanser i texterna
man tar del av varandras tankar
får fram hur mycket enskilda ord betyder i en text
 – byta ut ord och diskutera
diskuterar olika tolkningar 

/Katarina



onsdag 21 maj 2014

Litteraturbanken

www.litteraturbanken.se kan du ladda ner svenska klassiker i digital version gratis. Där finns det också något som heter Litteraturbankens skola där man kan få vägledning till det svenska litteraturarvet. Här finns texter, pedagogiskt material och läshandledningar. Just nu utgår alla uppgifter från Selma Lagerlöf, men så småningom kommer det utökas med fler författare.

Katarina


tisdag 25 mars 2014

Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen

Skolverket har gett ut ett diskussionsmaterial ”Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen” som känns viktigt och bra. Forskning visar att språket är vårt främsta redskap för lärande i alla ämnen, och det måste vi ta fasta på. Man kan använda materialet i arbetslag, ämneslag eller hela skolor för att få syn på hur man kan utveckla undervisningen mot att varje ämne blir mer språk- och kunskapsinriktat. Det finns fastlagt i Lgr 11 att ett av lärarnas uppdrag är att organisera och genomföra arbetet så att eleverna får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling. Det innebär att man i alla ämnen måste arbeta med att stötta eleverna i denna utveckling.

Ladda ner diskussionsmaterialet från Skolverkets hemsida och använd det tillsammans med dina kollegor.


/Katarina

måndag 24 mars 2014

Bloggtips om läsförståelsestrategier

Idag vill jag bara skicka med ett tips om bloggen Läsförståelsestrategier i praktiken. Där hittar man inspiration till att arbeta med läsförståelsestrategier i alla ämnen. Klicka er in och bli inspirerade!

/Katarina

torsdag 13 mars 2014

Matematiska tecken!

Tänkte tipsa om ett program som man gratis får ladda ner och som underlättar skrivandet av matematiska tecken på datorn. Klicka här så kommer du till programmet!
Jag har själv inte använt programmet i undervisning utan bara provat det själv. Men jag funderar på om man kan använda detta program i kombination med en tabell (istället för ett rutigt papper) för att underlätta för elever med behov av skrivhjälp vid beräkningar. Idag finns fina interaktiva läromedel med inbyggt skrivverktyg men ibland kanske man vill arbeta med något annat utanför detta interaktiva material och då kan nog detta program underlätta för många elever!

Skriv gärna en kommentar om ni har använt programmet och vad ni tyckte om det!

Hälsningar!

Annalena

onsdag 29 januari 2014

Använda serier i undervisningen

Det finns en nystartad webbsajt för skolor, lärare och pedagoger med fokus på hur man kan använda sig av serier i undervisningen. 


Där kan man under fliken material hitta lärarhandledningar hur man skulle kunna jobba med till exempel Kalle Anka och Bamse i undervisningen. Jag har inte jobba med det själv, men det skulle vara intressant om någon provade materialet och sedan kunde berätta om hur det fungerade tillsammans med elever.

Man kan också läsa lite kort om forskning runt serieläsning.

/Katarina


måndag 20 januari 2014

Språk-, läs- och skrivsvårigheter - bloggtips

Nu har jag hittat en blogg som fokuserar på språk-, läs- och skrivsvårigheter,som heter Logopeden i skolan. Där skriver man bland annat om "tidsenliga alternativa verktyg" som man kan använda sig av.

Hon som driver bloggen är logoped och jobbar kommunövergripande i Halmstad med hur man kan jobba förebyggande och med tidiga insatser vad gäller språk-, läs- och skrivutveckling. 

På bloggen finns bland annat en flik med instruktionsfilmer till diverse hjälpmedel:

Jag lägger länken till bloggen i vår blogglista till höger på sidan.

/Katarina

lördag 18 januari 2014

På besök i Bokstavslandet


Under veckan som gick hade jag förmånen att vara med i en förskoleklass när de hälsade på i Bokstavslandet. Det blev en mycket härlig upplevelse att sitta i soffan bland 6-åringar som ljudade, gissade och härmade med stort intresse och energi. Det som  upptog deras intresse var TV-programmet Livet i Bokstavslandet från UR. Läs mer om det här: http://www.ur.se/Produkter/178137-Livet-i-Bokstavslandet-Alfabetet 

Flera av barnen hade redan sett  programmet hemma, men det snarare förstärkte upplevelsen än förtog den. Läraren i gruppen berättade att de hade varit tvungna att se ett av programmen fem gånger för att barnen tyckte det var så spännande. Då kan man prata om repetition.

Om ni inte har tagit del av Bokstavslandet redan så kan jag bara rekommendera er att ta en titt.

/Katarina

tisdag 14 januari 2014

Pedagog Värmland


Nu har Värmland fått sin alldeles egna webbplats för pedagoger och skolledare. Den drivs av Värmlands kommuner och Åmål. Där kan man inspireras på många olika sätt: bloggar med anknytning till Värmland, filmer, artiklar och en almanacka med lite olika aktiviteter. Det är bara att gå in på följande adress och botanisera bland allt intressant. 
Är man till exempel intresserad av fritidshem så klickar man på fliken verksamheter så kommer allt upp som är relaterat till fritidshem. Ett bra sätt att utvecklas är att lära sig av varandra.
/Katarina


söndag 12 januari 2014

Bokinspirera

Jag har tidigare skrivit om att vi lärare ska vara läsande lärare och läsa både för egen skull och för att kunna hjälpa våra elever med bokval. För att underlätta har jag nu lagt till två bloggar i vår blogglista där man kan få tips om böcker för olika åldrar. 



Om någon har fler tips på bra barnboksbloggar hoppas jag att ni skriver i kommentarsfältet så kan jag lägga till dem i blogglistan.

/Katarina

fredag 10 januari 2014

Twitter utvecklar oss lärare

Många har säkert tittat lite på Twitter, andra inte alls och några följer Twitter regelbundet. I följande länk kan man läsa lite mer om det och titta på filmklippet: 


Det skrivs många intressanta saker om skola och undervisning. Man kan följa personer eller organisationer och då kontinuerligt få uppdatering på deras inlägg. Man får helt enkelt kompetensutveckling varje dag och kan ställa frågor direkt till någon annan. Twitter är fyllt av mycket inspiration som kan utveckla mig som lärare.

/Katarina