Jag tror nog att många är medvetna om att högläsning är viktig för att berika och utveckla barns läsförmåga. Då menar jag den högläsning som vuxna förmedlar för och tillsammans med barn och elever. Det handlar bland annat om att dela med sig, uppleva gemenskap och på köpet så kommer lärdom, grammatik, ordförråd, genrer, läsande förmåga, kreativitet och tänkande. Genom att läsa högt för våra barn och elever skapar vi vägar in i skriftspråket.
Alla skolans ämnen är betydelsefulla för läsutvecklingen hos våra elever. Det innebär att alla lärare hela tiden arbetar med läsutveckling utifrån sitt ämne. Man kan högläsa och diskutera alla sorters texter tillsammans med eleverna. Det spelar inte heller någon roll vilken ålder det handlar om eftersom vi aldrig blir för gamla för att lyssna på högläsning.
I Lgr 11 kan vi läsa:
"Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts"
Det här är vårt uppdrag och högläsning som ett modellverktyg är oerhört betydelsefull.
Den som vill få inspiration och tips om hur man kan arbeta med högläsning både i hemmet och i skolan ska genast läsa Anne-Marie Körlings lilla bok (60 sidor) "Den meningsfulla högläsningen". De som ingår i projektgruppen i svenska kommer att få den vid nästa träff så att det finns ett exemplar på varje skola i kommunen men jag rekommenderar att man har en egen bok att bläddra i och komma tillbaka till. Jag tror att den bara kostar 65 kronor.
Allra sist vill jag citera Anne-Marie Körling: "För att utveckla varje elevs språk behöver alla som arbetar i skolan vara medvetna om att man har detta mycket viktiga uppdrag" (ur Den meningsfulla högläsningen sidan 29).
/Katarina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar