måndag 29 oktober 2012

½ studiedag i matematik

Idag har alla lärare som undervisar i matematik från åk 1 till åk 9 haft en halv studiedag i matematik tillsammans. Vi började dagen med föreläsningar om beräkningsstrategier med Per-Olof Bentley (Skolverket). Sedan hade vi diskussioner i grupper utifrån de undervisningsmatriser vi har arbetat med under våren samt runt hur vi arbetar med beräkningsstrategier i olika stadier. I alla grupper fanns representanter från alla stadier. Förmiddagen avslutades med en inspelad föreläsning om bedömning i matematik.
Jag hoppas att lärarna fick med sig något matnyttigt från dagen! Roligt och givande att träffa så många engagerade och intresserade lärare på en gång!

//Annalena


fredag 26 oktober 2012

Workshop: webbsidor till engelskundervisningen

Tisdag den 30 oktober ska lärarna i Filipstads Kommun som undervisar i engelska få möjlighet att forska i webbsidor som man kan använda i engelskundervisningen.


Här nedanför har jag listat webbsidor som man kan använda till den engelskundervisningen. Allt material är gratis. För att få tillgång till allt, behöver man ibland skapa ett konto.



ÅK 1-3

http://www.teachingenglish.org.uk/ en hemsida från det brittiska konsulatet och BBC för lärare med lektionsplaneringar och tips på hur man kan utveckla sin undervisning i engelska. Allt är på det engelska språket.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/ sånger, sagor, ”words of the week”, “worksheets”, “games”.

http://www.teachingenglish.org.uk/flashcard-maker , här kan man göra egna ordbilder och skriva ut.

http://www.kizclub.com/ ”flashcards”, “nursery rhymes”, “minibooks”, “stories”.

http://www.anglomaniacy.pl/ en webbsida med många traditionella sånger och julsånger som man kan lyssna till via datorn med tillhörande text som man kan skriva ut. Det finns också lektionsförslag till små pratövningar (under fliken "expressions", "wordies in space"), lekar och övningar. 

http://www.youtube.com/watch?v=hx8i-Wq_jtc exempel på en bra sång från Youtube till engelskundervisningen, finns mycket mer …

http://www.dreamenglish.com/ sånger, videos med tillhörande ordbilder.

http://www.starfall.com/ Delarna “It´s fun to read” och “I´m reading” har bra småböcker där man kan samtidigt lyssna på orden eller korta meningar när man läser.

http://www.kids-pages.com/ en webbsida med fina "flashcards" (bilder med ordet på engelska) och sagor. 

http://www.kidsfront.com/ ”nursery rhymes”.

http://www.education.com/ Egentligen en webbsida för elever med engelska som modersmål. Men vissa saker kan man använda med våra elever t.ex. under fliken “worksheets”, välj sedan “Printable Board Games”, där finns det några roliga spel där eleverna tränar samtidigt på engelska ord t.ex. siffror, engelska alfabetet, spelord, …
Man kan använda också vissa ”worksheets”, men man måste leta lite ….t.ex. passande för åk 3: Reading – Second Grade.

http://englishforeveryone.org/Topics/Reading-Comprehension.htm läsförståelseövningar, ”grade 1” passar bra för åk 3.

http://storybird.com/ Skrivövning: här kan man skriva korta berättelser (göra en bok) utgående från bilder, tillsammans med hela klassen när man har en projektor. Men det är mer meningsfullt att skapa berättelser med hela klassen eller i grupp (om man har nog med utrustning) med programmet ”Photo Story” där man kan välja egna bilder, skriva in text och spela in elevernas röster!



AK 4-6

http://www.teachingenglish.org.uk/  en hemsida från det brittiska konsulatet och BBC för lärare med lektionsplaneringar och tips på hur man kan utveckla sin undervisning i engelska. Allt är på det engelska språket.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/ sånger, sagor, ”worksheets”, ”games”.

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/grammar-vocabulary/vocabulary-exercises tips till eleverna som har ett mindre ordförråd: en bra övning för att träna på ordförrådet hemma, temavis.

http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/tongue-twisters rolig övning uttal, man kan spela in sin röst och lyssna på sig själv efteråt.

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/ Bra hemsida för att visa skillnaden på brittisk och amerikansk engelska!

http://www.fizzyfunnyfuzzy.com/  dikter att läsa eller lyssna på, utmärkt för övning i läs – eller hörförståelse.

http://www.ur.se/Produkter/161562-My-Secret-Land  bra hörförståelseövning, lyssna på barn från andra länder där de har engelska som sitt officiella språk som berättar om sig själv och sitt hemland. Eleverna gissar vilket land eleverna kommer ifrån. Lärarhandleding och manus finns tillgänglig.

http://www.mes-english.com/games/bigtown.php många kort med personidentiteter som man kan skriva ut och använda flera gånger om till att träna på samtal.
 

http://busyteacher.org/classroom_activities-speaking-worksheets/ övningar, worksheets, kort till muntlig interaktion, text till engelska låtar och mycket mer ... Man behöver skaffa sig ett konto för att kunna spara och skriva ut alla underlag.



http://www.jubed.com/youth_ministry/view/Would-you-rather meningar som börjar med ”would you rather …”, utmärkt att använda till en muntlig övning. Låt eleverna läsa frågorna, svara och förklara varför, i helklass eller i grupp.

http://www.kidsfront.com/stories-for-kids/  korta berättelser, låt eleverna i grupp välja en berättelse att arbeta med: läsa, förklara på engelska vad den handlar om, spela upp, …

http://englishforeveryone.org/Topics/Reading-Comprehension.htm texter med läsförståelsefrågor, olika svårighetsgrader (scrolla ner, … finns mycket).

http://www.education.com/ under fliken “worksheets”, välj sedan “Printable Board Games”, där finns det några roliga spel där eleverna tränar samtidigt på engelska ord t.ex. siffror, engelska alfabetet, spelord, … Man kan använda också vissa ”worksheets”, men man måste leta lite ….

http://www.worldstories.org.uk/ Massa med sagor från olika länder. Om man skapar ett konto på webbsidan, kan man få de flesta sagor uppläst.

http://www.storylineonline.net/ en webbsida med sagor för barn, använda som hörförståelseövning och träna på att förstå ”the main idea”.

http://www.eslfast.com/ korta berättelser och konversationer som man kan läsa och lyssna på, kan man använda med hel klass med hjälp av projektor och högtalare. Låt eleverna eventuell välja en berättelse eller dialog som de ska träna på att läsa eller spela upp.

http://www.spraklankportalen.se/ här kan du hitta tips på webbsidor som kan användas i engelskundervisningen.

http://storybird.com/ Skrivövning: här kan man skriva korta berättelser (göra en bok) utgående från bilder, tillsammans med hela klassen när man har en projektor. Men det är mer meningsfullt att skapa berättelser med hela klassen eller i grupp (om man har nog med utrustning) med programmet ”Photo Story” där man kan välja egna bilder, skriva in text och spela in elevernas röster!



ÅK 7-9

http://www.teachingenglish.org.uk/ en hemsida från det brittiska konsulatet och BBC för lärare med lektionsplaneringar och tips på hur man kan utveckla sin undervisning i engelska. Allt är på det engelska språket.

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/ en webbsida med intressanta artiklar och övningar, speciell riktad till ungdomar med engelska som andra språk. Mycket att forska i …

http://premierskills.britishcouncil.org/ en hemsida för elever med engelska som andra språk som är intresserad i fotboll ”Premier League”.

http://busyteacher.org/classroom_activities-speaking-worksheets/ övningar, worksheets, kort till muntlig interaktion, text till engelska låtar och mycket mer ... Man behöver skaffa sig ett konto för att kunna spara och skriva ut alla underlag.

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/ Bra hemsida för att visa skillnaden på brittisk och amerikansk engelska!

http://www.ur.se/Produkter/168093-Newsreel-2012-04-28?q=newsreel nyheter, för åk 7-9, inkl. programmanus och arbetsblad med diskussionsfrågor. Jättebra hörövning och bra inledning för diskussioner, på engelska såklart J!!!!

http://www.jubed.com/youth_ministry/view/Would-you-rather  meningar som börjar med ”would you rather …”, utmärkt att använda till en muntlig övning. Låt eleverna läsa frågorna, svara och förklara varför, i helklass eller i grupp.


http://www.spraklankportalen.se/ här kan du hitta tips på webbsidor som kan användas i engelskundervisningen.

http://iteslj.org/questions/  en webbsida med många frågor uppdelad i olika teman.

http://film-english.com/ lektionsplaneringar runt korta filmer.

http://www.fizzyfunnyfuzzy.com/  dikter att läsa eller lyssna på, övning i läs – eller hörförståelse.

http://www.poemhunter.com/ ifall ni vill arbeta med dikter eller ”lyrics” passande för äldre elever.

http://englishforeveryone.org/Topics/Reading-Comprehension.htm texter med läsförståelsefrågor, olika svårighetsgrader (scrolla ner, … finns mycket).

http://www.teachingenglish.org.uk/activities/phonemic-chart en övning för att träna på fonetiken.

http://www.eslfast.com/ korta berättelser och konversationer som man kan läsa och lyssna på. Låt eleverna välja en berättelse eller dialog från hemsidan som de ska arbeta med, träna på att läsa eller spela upp.

//Ann

onsdag 17 oktober 2012

RUC-konferens Språkutveckling, läsförståelse och jämställdhet


Jag vill bara slå ett slag för en konferens som RUC ordnar i Karlstad där Anne-Marie Körling är en av förleläsarna. Konferensen är kostnadsfri! Läs mer om vad dagen innehåller nedan.

Katarina


Välkommen till konferensen

Språkutveckling, läsförståelse och jämställdhet

God språkutveckling och god läsförståelse är av stor betydelse för elevers kunskapsutveckling. Med den här konferensen vill vi visa på hur kommuners språk-, läs- och skrivutvecklare, forskare och lärare kan samverka för att utforma en undervisning som utvecklar alla elevers språk. Språkutvecklande undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet är utgångspunkten och konferensen riktar sig till forskare, skolchefer, skolledare, språk-, läs- och skrivutvecklare samt lärare.

Tid: 7 nov 2012, kl 9-16
Plats: Karlstads universitet 12A 138 (prel lokal)

Konferensen arrangeras av Värmländskt nätverk för elevers språk-, läs- och skrivutveckling och Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) på Skolverket i samverkan med RUC

Anmälan senast den 23 oktober september. Till anmälan
Begränsat antal platser. Ange i din anmälan vilka seminarier du i första hand önskar delta i. Program bifogas.
Program och sammanfattningar inför de olika seminarierna finner du även på RUCs sida http://www.kau.se/ruc/svenska

Ingen deltagarkostnad. Deltagarna bjuds på för- och eftermiddagsfika.

Välkomna!

Hälsningar

Malin Granström                                         Elisabeth Nyberg
Värmländskt nätverk                                  RUC Karlstads universitet
för elevers språk- läs- och                         
skrivutveckling
 

Språkutveckling, läsförståelse och jämställdhet

Program 7 november 2012
                                                                                                                                             
9.00
Välkommen!



9.10
Inledning
Läs- och skrivutvecklande undervisning genom forskningscirklar - teorianvändning i lärares praktik
Ingrid Mossberg Schullerkvist

10.00
Kaffe



10.30
Seminariepass 1
Dikter – ett sätt att skapa tilltro till skrivande
Edsvallaskolan 1-5, Karlstads kommun, Theresé Guttke
Kort kjol och textsamtal
Kristinebergsskolan 7-9, Åmåls kommun, Margareta Lager
Vad händer i kroppen när man läser?
Kroppskärrsskolan F-3, Karlstads kommun, Anne Ellström
11.00
Paus



11.10
Seminariepass 2
Bedömning för lärande
Lugnadalsskolan F-3, Säffle kommun,
Gerd Widing
Att ställa frågor – och få svar
Södra Borgeby skola 1-6, Sunne kommun, Ulrika Clewemar
Läs mer
Att arbeta med bildpromenader för att utveckla skrivandet Åsenskolan 1 och
3-4, Filipstads kommun, Katarina Hellund-Eriksson
11.40
Lunch



12.40
Seminariepass 3
Ingen frågar: ”Och hur ska jag läsa det här då?”
Kyrkebyskolan 4-6, Arvika kommun,
Malin Granström
När fröken läser känner jag mig trött!
Oleby skola F-3, Torsby kommun,
Christel Ekelund

13.10
Paus



13.20
Föreläsning
God språkutveckling för alla elever
Anne-Marie Körling

14.20
Kaffe



14.40
Föreläsningen fortsätter
God språkutveckling för alla elever
Anne-Marie Körling

15.40
Information
Värmländskt nätverk för elevers språk-, läs- och skrivutveckling
Malin Granström

16.00
Avslutning



tisdag 16 oktober 2012

Bokmässan 9

"Nu ler Vygotskij" med Anne-Marie Körling


Ibland träffar man på människor som utstrålar inspiration och kunskap. Sådant var mötet med Anne-Marie Körling. Till att börja med så gick hon runt och handhälsade på dem som som stod i kön och väntade på att få komma in och lyssna på henne. Han menade att hon ville möta oss som hon mötte sina elever. Varje hälsning kompletterade hon med ett kort samtal. Vi hann då berätta att flera lärare i Filipstads kommun har inspirerats av hennes bok om Kiwimetoden och det tyckte hon var både kul och intressant.


Hon pratade mycket om att hon tror på skolans innehåll och att hon framför allt tror på elevens lärande. Hon pratade om elever och lärande med stor respekt. Ett exempel var att hon har skrivit individuella utvecklingsplaner för ganska unga elever utifrån deras drömmar och visioner. En elev ville bli veterinär och då diskuterade de vad man behövde kunna som veterinär och kopplade detta till kursplanen. 

Ett uttryck som fastnade var: "Skolan är en plats för tänkande och gemenskap". Skolans kvaliteter blev så tydliga i det uttrycket. Anne-Marie menade att vi ska visa att skolan har kvaliteter och att vi då måste tro på det vi gör. Om vi tror på det innehåll vi förmedlar så kommer eleverna tycka att det är viktigt.

Anne-Marie har skrivit boken "Nu ler Vygotskij" som är en riktigt intressant och inspirerande bok om undervisning. Många nya tankar väcks och på något sätt så får man syn på skolans fantastiska innehåll.

Ytterligare ett uttryck som fastnade var: "Undervisa så att eleverna kan lära".

Annalena och Katarina



torsdag 11 oktober 2012

Matematik spel

Två roliga spel

Jag har hittat två roliga spel på nätet!

Det ena heter tjuv och handlar om antals uppfattning.
Man spelar två och två, behöver stenar, makaroner eller något annat man kan plocka med och en tärning.
Vid starten har man tio saker var, man slår tärningen i tur och ordning och får ta så många saker som tärningen visar av sin motspelare. När en spelare har alla saker har den vunnit.

Det andra spelet tränar algoritm räkning i addition och heter största summan.
Man spelar två och två man behöver en kortlek där man har plockat bort alla tior samt alla klädda kort. Varje spelare har ett papper där man har ritat upp ett rutsystem 3*3 rutor. Sedan tar man i tur och ordning varsitt kort ur högen och placerar det i en av rutorna. Man fortsätter så tills alla rutor är fyllda, då räknar man  ner summan ( som i en vertikal algoritm) och den som har största summan vinner.

//Annalena

tisdag 9 oktober 2012

Läromedel

Läromedlen i den svenska grundskolan


Skolverket har i sin forskning för skolan skrivit en serie dokument som rör läromedel i skolan. Klicka här om du vill läsa samtliga dokument. De skriver bland annat att läroboken styr undervisningen mer i naturorienterade ämnen och matematik än vad den gör i de samhällsorienterade ämnena. Matematik är det ämne där läroboken styr mest.Många gånger använder läraren de exempel som finns i boken vid genomgångar, detta leder till att all undervisning blir lik den som är i boken och inte så varierad. Forskarna ser en fara med matematikböcker med olika "spår"/svårighetsnivåer då elever kan fastna i ett för lätt spår och inte ha möjlighet att utveckla sin matematiska förmåga fullt ut eller i den omfattning som vidare studier kräver.

Det är viktigt att hela tiden göra didaktiskt medvetna val, då man inte kan lita på att boken täcker alla områden som eleven behöver arbeta med. Sedan 1991 granskas inga läromedel innan de ges ut, idag granskas läromedel i efterhand. På många skolor byter man läromedel för sällan så många böcker innehåller information som inte stämmer med verkligheten eller rådande styrdokument. I dessa dokument skriver de även om hur man kan använda sig av digitala verktyg i undervisningen och att denna teknik rätt använd kan erbjuda en bättre potential för lärande.

Intressant läsning som leder till att man tittar med kritiskt på sitt läromedel.

//Annalena



måndag 8 oktober 2012

Bokmässan 8

Hur blir man matematisk?

En panel bestående av författarna och forskarna Håkan Lennerstad och Ann-Louise Ljungblad, Martin Strand, rektor i Landskrona kommun, samt Skolverkets undervisningsråd Anders Palm diskuterade vad det menas med att vara matematisk samt hur vi kan skapa en tillgänglig och likvärdig matematikundervisning, samtidigt som eleverna når bättre resultat? Hur kan Sverige erövra en topplacering bland OECD-länderna i PISA-rankningen? Handlar det om styrning och ledning både i klassrummet och i skolan?
Orsakerna till att svenska elevers resultat i matematik har försämrats är många men panelen lyfte fram dessa:

  • Förväntningarna på elevernas prestationer är för låga.
  • Lärarbehörigheten i matematik är låg.
  • Styrningen och ledningen av skolan måste vara tydligare och alla måste dra åt samma håll.
  • Undervisningen i matematik är inte utformad på ett sådant sätt att eleverna kan utvecklas.
Anders Palm pratade om Skolverkets matematiksatsning (Klicka och se en film) som precis har startat. Där de poängterar vikten av god undervisning, didaktik och att fortbildningen av lärare skall äga rum i verksamheten i samklang med undervisningen och omgivningen (kollegialt lärande). I den provomgång som precis har startat ingår 33 grundskolor utspridda i Sverige. Tanken är att alla grundskolor skall erbjudas denna utbildning och den kommer pågå under 3 år.

//Annalena

Bokmässan 7

Orättvisa betyg blir rättvisare betygssättning

Fredrik Alm är forskare och lärarutbildare vid Linköpings universitet han håller på och forskar runt betygssättning genom att ta reda på lärares egen erfarenhet av att bli betygsatta.

De orsaker som han har kommit fram till som bidrar till att en bedömning upplevs orättvis är:

  • Systemproblem, i relation till aktuellt betygssystem eller hur det tolkas och tillämpas.
    • Ger alltid samma betyg som eleven presterar på de nationella proven.
    • Menar att man inte kan höja ett betyg två steg.
    • Har inte fler av ett visst betyg att ge.
  • Otillbörligt underlag, läraren använder sig av missvisande, felaktig eller irrelevant information.
    • Får någon annans betyg.
    • Finns inget underlag för betyget.
    • Bristfällig information.
    • Andra elevers arbete/brist på arbete inverkar på mitt betyg.
  • Otillbörlig inverkan, andra prestationer än studie prestationer färgar betyget.
    • Läraren har ett gott öga till eleven.
    • Fått en stämpel av tidigare syskon.
    • Könsroller.
    • Motsättningar med läraren. 
  • Oklara premisser.
    • Har lovat ett betyg men ger ett annat.
    • Kan inte förklara bedömningen. 
En väldigt intressant föreläsning där Fredrik presenterar sin forskning och sina slutsatser. 

//Annalena


Bokmässan 6

Skolornas arbete med demokrat i och värdegrund

Skolinspektionen och forskaren Angerd Eilard presenterade en nygjord granskning inom detta område.
Ett av skolans viktigaste uppdrag är att förmedla och förankra demokratins värdegrund. Får eleverna det de behöver i skolan för att leva, verka och utöva ett aktivt medborgarskap i ett demokratiskt samhälle? Det är frågan som de i sin granskning har arbetat runt.
I sin granskning kunde de se att skolorna ofta saknade en helhetssyn på det demokratiska uppdraget och att det sällan genomsyrar undervisningen. På klassrumsnivå kan det handla om samtalsklimatet i klassrummet och lärarens ansvar för att demokrati- och värdegrundsuppdraget integreras i undervisningen i enskilda ämnen. Det har då främst handlat om elevernas möjlighet att ta del av både kunskaper och värden och att kunna göra sina röster hörda och utveckla ett kritiskt och självständigt tänkande. De demokratiska kvaliteter i form av kunskaper, värden och förmågor som enligt läroplaner och kursplaner ska integreras i undervisningen gör inte alltid det. Enligt Skolinspektionen behöver eleverna i en högre utsträckning få träna abstrakt och kritiskt tänkande.

//Annalena

torsdag 4 oktober 2012

Bokmässan 5

Lärarens dubbla uppdrag -enligt den nya skollagen


Elisabet Nihlfors är forskare vid Uppsala universitet och har tidigare varit verksam som lärare, skolchef och rektorsutbildare under detta seminarium samtalar hon om lärarens dubbla uppdrag utifrån sin nyskrivna bok, med Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL, Sveriges kommuner och landsting.


Elisabet Nihlfors har skrivit en bok med titeln Lärarens dubbla uppdrag -enligt nya skollagen. Boken och komplexiteten runt lärares dubbla uppdrag där staten har formulerat uppdraget men läraren är anställd av kommunen. Lärare ska idag undervisa enligt beprövade metoder och se till att politikernas beslut genomförs i praktiken. För att klara detta behöver lärare ha kunskap om skolans styrning, samverka med kolleger, rektor och övrig skolledning. Hon menar att ju mer lärarna vet om skollagen, desto mer kan de påverka.

//Annalena




Bokmässan 4

Är din skola utformad för elevernas lärande?

Carina Tufvesson från Spsm berättade om vikten av en bra utformad inlärningsmiljö och vilka områden som man behöver titta närmare på.

  • Audiotiv miljö
    • Välljud/oljud
    • Olika nivåer av tal, ljud & musik
    • Bakgrundsljud
    • Mekaniska ljud
    • Buller
  • Visuell miljö
    • Olika ljuskällor
    • Kontraster
    • Reflektioner
    • Material val
    • Färger
    • Fasta och rörliga föremål
    • Tekniska föremål
  • Luft miljön
    • Luft kvalitén
    • Damm
    • Avgaser
    • Temperatur
  • Platser med olika funktioner
    • Individuellt arbete
    • Grupparbete
    • Presentation
    • En till en
    • Laborativt arbete
    • Äta/vila/fysisk aktivitet/socialt samspel/spaning
  • Möblering
  • Framkomlighet
  • Kommunikationsmöjligheter
  • Läromedel
  • Socialt klimat

Många gånger kan den undervisnings situation man erbjuder eleverna förbättras ytterligare vilket gynnar alla elever.
Klicka på rubriken så kommer du till Spsm´s hemsida och kan läsa mer.

//Annalena

Bokmässan 3

Morgondagens matematikundervisning -vad, hur, varför


Denna korta föreläsning höll Barbro Grevholm och Johan Häggström i och de pratade utifrån sin nyskrivna bok, Lära och undervisa matematik. Lära och undervisa matematik vänder sig till lärarstuderande eller undervisande lärare i årskurserna 1-6.

I boken försöker de fläta samman matematikstoffet, didaktiken och forskningen till en helhet. Där lärare och lärarstudenter får en inblick i vilka problem som deras elever kan stöta på i undervisningen samt hur man kan hjälpa dem vidare. De vill också poängtera vikten av matematik och att matematiken är mångfacetterad, det är både en vetenskap,ett hantverk,  ett språk och ett hjälpmedel.

För er som arbetar i Filipstads kommun finns boken att låna hos mig (Annalena Ranström)

//Annalena

onsdag 3 oktober 2012

Bokmässan 2

I seminariet "Serier i undervisningen" pratade Fredrik Strömberg (författare, pedagog och forskare)om vikten av varierad läsning i skolan samt hur man kan använda sig av serier i det syftet. 


Han gjorde en historisk tillbakablick till 50- och 60-talen då "moralpanik" rådde mot serier och man ansåg att dessa var orsaken till rådande ungdomsproblem. I dag har vi en annan syn på serier som konstform som tyvärr inte har tagit steget in i den pedagogiska världen. Han gav några exempel på hur man kan ta serier direkt in i undervisningen och det gäller bara att börja se möjligheterna. I ett av hans exempel använde han sig av  Kalle Anka för att belysa marknadsekonomi i samhällskunskapen.

Han nämnde också det aktuella betänkandet "Läsandets kultur" som sammanfattas på följande sätt:

I betänkandet görs en bedömning av litteraturens ställning i dag och viktigare utvecklingstendenser. Utredningen sammanfattar med att litteraturens ställning på många sätt är god i dagens Sverige. Befolkningens läsvanor ligger tämligen stabilt på en hög nivå, det publiceras mer litteratur än någonsin och Sverige har för att vara ett litet språkområde stora exportframgångar på litteraturområdet. Däremot kan litteraturens ställning försämras framöver på grund av de unga generationernas läsfärdighet och läsvanor som det finns tydliga belägg för att de har försämrats. Utredningen föreslår bland annat att ett läslyft för Sverige initieras utifrån konkreta målsättningar om vilka förändringar som ska ha åstadkommits till 2018.
Hela betänkandet är visserligen 619 sidor långt, men om man laddar ner en pdf till datorn så kan man titta i innehållsförteckningen och läsa de delar man är lite extra intresserad av.

Så ha ett öppet sinne när ni läser serier för man vet aldrig var man kan hitta bra undervisningsmaterial.

Katarina

tisdag 2 oktober 2012

Bokmässan 1


En läsambassadörs första år hette seminariet med Johan Unenge. Vill man veta mer om vad han pysslar med som läsambassadör kan man gå in på LäsAmbassadören och läsa om hans uppdrag. 

Han pratade mycket om hur viktigt det är att hitta rätt böcker till eleverna när de ska läsa själva. För att underlätta det har han arbetat fram ett dokument som heter Boka mig där eleverna fyller i vilken sorts böcker de är intresserade av inför valet av bok. Tanken är att man fyller i det i klassrummet och skolbibliotekarien får papperet innan eleverna kommer till biblioteket och ska låna böcker. När eleven kommer till dit finns det en eller flera böcker framplockade utifrån "Boka mig". 

Jag tror att man kan använda det här dokumentet även om man inte har en skolbibliotekarie på skolan. Det gäller att fundera ut hur det kan passa i varje enskild verksamhet.

Han pratade också om hur viktigt det är att alla som arbetar i skolan är förebilder för läsning. Tänk om vi alla började bära omkring på den bok man håller på att läsa för tillfället, så att eleverna ser att vi tycker så mycket om att läsa att vi till och med bär omkring på boken för att läsa så fort tillfälle ges. Tänk när eleverna börjar fråga de vuxna på skolan: "Vilken bok läser du just nu?"

En början kan ju vara att sitta och läsa tyst samtidigt som eleverna gör det. 

Katarina

Konferens: Språkutveckling, läsförståelse och jämställdhet



Konferensen arrangeras av Värmländskt nätverk för elevers språk-, läs- och skrivutveckling och Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) på Skolverket i samverkan med RUC.

God språkutveckling och god läsförståelse är av stor betydelse för elevers kunskapsutveckling. 

Med den här konferensen vill man visa på hur kommuners språk-, läs- och skrivutvecklare, forskare och lärare kan samverka för att utforma en undervisning som utvecklar alla elevers språk.

Språkutvecklande undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet är utgångspunkten och konferensen riktar sig till forskare, skolchefer, skolledare, språk-, läs- och skrivutvecklare samt lärare.

Tid: 7 november 2012, kl 9-16
Plats: Karlstads universitet 12A 138 (preliminär lokal),
 samt seminarier i 12A 325 och 12B 258

Konferensen är gratis, men platserna är begränsade så det är "först till kvarn" som gäller.

För att läsa hela programmet och anmäla dig följer du länken nedan:
http://www.kau.se/ruc/svenska

Tre lärare från Åsenskolan  kommer att presentera hur de arbetar med bildpromenader för att utveckla skrivandet.

Katarina

måndag 1 oktober 2012

Bokmässan 2012

Vi besökte Bokmässans skolspår förra veckan och fick med oss mycket att föra vidare. Vi kommer att skriva om det här på bloggen efter hand.


Vi deltog i följande seminarier:


Annalena och Katarina